Mijlpaal dit jaar was ongetwijfeld de realisatie van De Tank, de nieuwe atelierruimtes en exporuimte op de Brugse Burg. De totale bezettingsgraad van de vier Entrepot locaties in 2017 bedroeg 64,2%. Een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging is volledig toe te schrijven aan de ingebruikname van De Tank.

In 2017 werd voor het eerst gebruik gemaakt van de Yesplan-software, voor de reservaties en planning van de verschillende ruimtes. Dit programma zorgt voor een overzichterlijker manier van werken, zowel binnen het team Verhuur als Productie.

CULTUURFABRIEK

Vanaf kwartaal 3 werd De Tank in gebruik genomen. Hierdoor werden geen zalen meer opgeofferd voor residenten in Het Entrepot zelf. Dit zorgde voor een daling van de bezettingsgraad van de Cultuurfabriek maar biedt wel meer ruimte voor de huurders.

In 2017 behaalden we een bezettingsgraad van 33,60% in de Cultuurfabriek. Een kleine daling vergeleken met het vorige jaar (34,72%) die dus te wijten is aan de verhuis van residenten naar De Tank.

Bezettingsgraad:

 • Audio1: 23,46%
 • Audio 2: 26,77%
 • Theater 1: 100%
 • Studio: 21,3%
 • Dans 1: 44,81%
 • Dans 2: 36,81%
 • Grote zaal: 3,69%
 • VIP: 11,93%
   
 • Totaal: 33,60%

Alle zalen halen de hoogste bezettingsgraad op weekdagen na 17u en op zaterdag. Enkel tijdens vakantieperiodes vinden huurders overdag hun weg naar Het Entrepot. Met uitzondering van het gebruik door enkele organisaties zoals Compagnie Krak blijft de bezetting van de zalen overdag zeer laag. De leemte die het vertrek van enkele scholen in 2016 heeft achtergelaten geraakt niet meteen opgevuld.

In 2017 werden de zalen van de Cultuurfabriek verhuurd aan 64 verschillende personen of organisaties. 31 van hen behoren tot onze doelgroep, 13 huurders vormen een gemixt publiek en 20 organisaties behoren niet meteen tot de doelgroep van Het Entrepot, zijnde jongeren van 16 t.e.m. 30 jaar.

 

AUDIOSTUDIO'S

Audio 1 en Audio 2 werden in 2017 25,12% van de beschikbare tijd gebruikt. Na een lichte terugval vorig jaar klimt deze bezetting nu terug boven het cijfer van 2015.

18 van de 29 verschillende huurders zijn bands waarvan de gemiddelde leeftijd niet hoger ligt dan 30 jaar.

 

DE STUDIO

De Studio wordt gebruikt als multifunctionele zaal. Organisaties als Bazart gebruiken deze zaal als uitvalsbasis voor hun werking. Maar ook Popcollege kan hierin terecht om zanglessen te geven als de Audio-ruimtes niet beschikbaar zijn. Er worden ook toonmomenten gegeven van musicalkampen en artiesten kunnen in deze zaal terecht voor de creatie van werken.

Doordat we van twee theaterzalen geëvolueerd zijn naar één Studio zijn er een aantal organisaties, zoals Masterclass Musical, die geen onderdak meer vonden bij Het Entrepot.

 

FABLAB

Het voormalige Theater 1 wordt sinds september 2017 bevolkt door de mensen van het Eco Fab Lab.

 

DANSZALEN

Dans 1 en 2 haalden samen een bezettingsgraad van 40,81%. Deze daling in vergelijking met 2016 (45,33%) is ook hier te wijten aan het vertrek van de residenten in september naar De Tank. Daarna heeft Dans 1 nog eens een behoorlijke periode leeg gestaan totdat deze opnieuw klaar was om te verhuren als danszaal.

 

FUIF- EN CONCERTZAAL

De grote zaal werd in 2017 50 keer verhuurd aan externe organisaties, dat is 9 keer meer dan in 2016. De grote zaal werd in 2017 zes keer gebruikt voor eigen producties. Een daling die te verklaren valt doordat we meer producties buitenshuis laten doorgaan.

In totaal bedraagt de bezettingsgraad van de grote zaal in 2017 62,91%. In dit cijfer zitten zowel de effectieve events (extern en intern) vervat maar ook de momenten dat de zaal niet gebruikt kan worden door producties in het gebouw of opbouw/afbouw van evenementen.

Het Entrepot haalde in 2017 het label Quality Nights binnen. Hiermee engageert Het Entrepot zich te streven naar een positief uitgaansklimaat voor jongeren. Concreet uit zich dit in het aanbieden van gratis kraantjeswater, gratis oordopjes, condooms, info over openbaar vervoer, opleiding van personeel en preventieve boodschappen.

Team Sfeerbeheer bleef aanwezig in onze zaal. 11 vrijwilligers waren op 13 evenementen aanwezig om de veiligheid van de feestvierders te garanderen. Hiervoor werd een opleiding georganiseerd waarop we dieper ingingen op EHBO en middelengebruik. Dit project blijft doorlopen in 2018.

Eind 2017 werd de grote zaal opgenomen in het aanbod van Meeting in Brugge. Bedoeling is om wanneer de zaal niet gebruikt wordt voor jongereninitiatieven extra verhuur te realiseren door bedrijven (voor feesten, congressen of presentaties).

Eind 2017 werd de samenwerking met de kuisploeg van Footstep stopgezet. In 2018 zal onderzocht worden of we dit kunnen oplossen door te werken met jongeren via een samenwerking met Feam.

Er werd geïnvesteerd in een nieuwe professionele vaatwasmachine. Doelstelling is om in 2018 het gebruik van wegwerpbekers te ontmoedigen en herbruikbare bekers aan te moedigen. Herbruikbare bekers zullen gratis zijn terwijl er voor wegwerpbekers betaald zal moeten worden.

In 2017 werd een contract aangegaan met een nieuwe vaste toiletdame. De prijzen voor een toiletbezoek werden vastgelegd zodat deze altijd dezelfde zijn. Een deel hiervan vloeit nu terug naar Het Entrepot zodat de toiletkosten hiermee gedekt worden.

Er is een systeem uitgewerkt waardoor studentenclubs die een event organiseren op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag kunnen genieten van goedkopere drankprijzen. Dit is in 2017 slechts één keer gedaan.

Organisatoren die de zaal boeken voor live optredens konden nog steeds genieten van een goedkopere huurprijs.

 

FACTOR CLUB

In 2017 kreeg de Factor Club een nieuwe vloer en nieuwe bar. De aanpassingswerken waren noodzakelijk en betekenen een echte meerwaarde voor de zaal. Hierdoor kon de zaal echter twee maanden niet verhuurd worden, wat een grote eenmalige daling in de bezetingsgraad oplevert. In 2017 werd Factor Club voor 33 events verhuurd (in 2016 was dit 43 keer).

 

VILLA BOTA

Het intensieve gebruik van Villa Bota maakte dat we vorig jaar onderzochten of een vergunning Klasse 3 de werking niet ten goede zou komen. Er zijn in 2017 verschillende akoestische onderzoeken uitgevoerd en die wezen uit dat dit door de hoge noodzakelijke investering niet realistisch is. Er werd dan ook beslist verder te werken met huidige regelgeving. Zo werd een 10easy geluidsregistratiesysteem geïnstalleerd dat het niveau van de activtietien in Villa Bota registreert.

Afgelopen jaar organiseerden 22 radioshows een eigen event in Villa Bota. Dit ging van barnights, over optredens tot een Halloween-night of zelfs een boekenswap.

Daarnaast werd Villa Bota nog 40 keer verhuurd, voor vergaderingen, talks, e.a.