RADIO

Villa Bota kende in 2017 een opvallend jaar, met een aantal ingrijpende wijzigingen. Maar ondertussen ging ook alle ‘business as usual’ gewoon door. Het begin van een nieuw jaar staat bij Villa Bota steeds in het teken van de Best of Brugge-awards. De vijfde editie vond plaats in Cinema Liberty. Tijdens deze awardshow deelden we 8 awards uit aan de meest opvallende jongeren(initiatieven) van Brugse makelij. De awardshow klokte af op een 300-tal bezoekers. Daarnaast was de awardshow opnieuw live te volgen via de radiostream.

Tijdens het zesdaags urban art festival URB verhuisde Villa Bota Radio naar een containerconstructie op de parking van Het Entrepot. In totaal werd tijdens dit festival 47 uur radio gemaakt door 26 verschillende radioprogramma’s. De genres en stijlen waren sterk uiteenlopend, maar kwamen op dit festival allemaal tot hun recht. Tijdens het verlengd weekend eind april, werd voor de tweede maal een FM-weekend georganiseerd. Vier dagen lang zond Villa Bota daarbij uit via 92.2 FM. Tijdens deze vier dagen werd non-stop radio gemaakt door nagenoeg alle radiomakers. Dat leverde, naast een stevig groepsgevoel, ook 78 uur non-stop radio op. Daarbij werden 37 verschillende radioshows gebroadcast. Specials waren er in de vorm van ochtend-, middag- en avondshows mét nieuwsbulletins en opvallende start- en slotshows. Met het zomerfestival Vama Veche werd op het dak van Villa Bota een DJ-booth geïnstalleerd. Tijdens de middaguren van het festival (14u-16u en 16u-18u) werd de muziek steeds voorzien door radioshows. Zo werd voor 12 radiomakers een tijdslot voorzien in de middag. Vama Veche doet nog steeds dienst als de officiële afsluiter van het radioseizoen. Tijdens de zomermaanden gaat de reguliere radiowerking in ‘zomerslaap’.

Met het Startfeest op Autoloze Zondag organiseerden we een startschot voor het nieuwe radioseizoen. Er werd een vier uur durende startshow gemaakt waarbij het nieuwe zendschema van Villa Bota werd voorgesteld. Meer dan twintig radiomakers kwamen langs in de studio om hun zegje te doen over hun seizoen. ’s Avonds planden we concerten van Groupies (BE) en Ötzi (USA) in samenwerking met radioshow Wangedrag. Naast deze grootste producties richtten we in Villa Bota ook heel wat workshops in. Zowel voor middelbare scholen als voor eigen medewerkers (SABAM & Playright). Radioshows kregen de kans om barnights en concerten te organiseren en we waren ook aanwezig op Student Welcome (12/10) en Great Bruges Marathon (18/10). Naast de producties werd er natuurlijk ook radio gemaakt. Een 75 radiomakers maakten 33 (twee)wekelijkse radioshows. Een kleine vooruitgang t.o.v. vorig jaar.

De werking werd gereorganiseerd met de oprichting van de crews Techniek, Communicatie, FM, Videostream en Muziekredactie. De werkgroep (met verantwoordelijke) handelt zelfstandig in overleg met het dagelijks bestuur, maar wordt begeleid wanneer nodig. Hier vloeiden ook heel concrete acties uit voort. Zo is er ook een videostream voorzien via Facebook voor alle radioshows die hier willen op inzetten. De werkgroep FM stoomde de radioprogrammatie klaar voor FM door middel van heel wat concreet denkwerk, en de muziekredactie startte met hernieuwde energie aan een ferme inhaalbeweging om de playlists van niets dan uitstekende muziek te voorzien. In 2017 werd ook duidelijk dat Villa Bota zich mocht opmaken om in 2018 uit te zenden via FM. In de zomervakantie werd het ingediende dossier door VRM goedgekeurd. Daarmee werd het frequentiepakket met daarin 106.4FM (Brugge) en 107.9FM (Torhout) aan Villa Bota toegewezen.

VIDEOCREW

Best of Brugge, Red Rock Rally en Are We Here? waren de hoogtepunten van de videocrew-werking in 2017. Dit sluit logischer wijs aan bij de stijgende interesse in multicam en videomapping bij de huidige kern. Ook het maken van videoclips voor bands en aftermovies voor festivals valt bij hen in de smaak. Tijdens Vama Veche werden zo de dakconcerten van Tin Fingers en Krankland gefilmd. De aanwezige expertise bij de crew groeit, zowel op vlak van videomapping, multicam als de kennis van het Adobe softwarepakket.

De kern van vrijwilligers is afgelopen jaar geslonken. Een harde kern van een 10-tal jongeren - die op regelmatige basis bijeenkomt voor werkmomenten - blijft over. Externe jongeren tonen interesse, maar de weg naar de videocrew blijkt niet laagdrempelig genoeg. Eind 2017 werd dan ook ingezet op het uitbouwen van een eigen werkplek voor de videocrew. Met de komst van een eigen atelier groeide de interesse en motivatie. De jongeren kwamen meer opdagen en toonden hun engagement in het klaarstomen van hun atelier.

De videocrew denkt niet in hokjes en kleurt buiten de lijntjes, dit blijkt onder meer uit de vraag naar een doka. Hiermee maakt de videocrew een brug naar fotografie. Ook op vlak van animatie kan de doka een experimenteerruimte worden.

Met evenementen als Spoor 5 en Club Soda ontdekte de kerngroep zijn interesse in het maken van installaties en in het naar voor brengen van eigen projecten. Deze beweging zette zich in het najaar van 2017 voort. Een voorliefde voor eigen creaties en concepten ontstaat, een wending die kan leiden tot mooie en grootse perspectieven voor 2018.

VILLA BOTA BAR

De barwerking van Villa Bota focust enerzijds op lunchmomenten en anderzijds op de barnights, verzorgd door de radiowerking. Voor de lunch ontving Villa Bota gemiddeld 40 jongeren per middag, en dat zonder bijkomende reclame of activiteiten. Een grote stijging ten opzichte van 2016 (gemiddeld 29 bezoekers per middag). Hoogst waarschijnlijk is te verklaren door de nieuwe inrichting van Villa Bota. In totaal kwamen met 4.993 net geen 5.000 jongeren lunchen in 2017!

Maar ook de radiomakers geven de barwerking tegenwoordig dus mee vorm. Zo werden er afgelopen jaar 12 live-sessies met optredens georganiseerd. Op acht barnights werd de bar open gehouden door de radiomakers zelf. Op die manier hebben een twintigtal radiomakers en vrijwilligers de kans gekregen iets te organiseren, 85 artiesten een podium gekregen en hebben zo’n 630 man kunnen genieten van kleine intieme optredens.